Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın İngiliz yazar Jennifer Vardy tarafından kaleme alınan biyografi kitabı “A Cry For Justice” tanıtıldı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın İngiliz yazar Jennifer Vardy tarafından kaleme alınan biyografi kitabı “A Cry For Justice” tanıtıldı
REKLAM ALANI
17.04.2023
A+
A-

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın İngiliz yazar Jennifer Vardy tarafından kaleme alınan biyografi kitabı “A Cry For Justice” tanıtıldı

.2023

“Bu kitap sadece hayatımı değil, Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesini ve ‘adalet haykırışını’ ele alıyor”
Shares
facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

 

 

 

 

 

 

İngiliz yazar Jennifer Vardy tarafından kaleme alınan ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın hayatını konu alan “A Cry For Justice” adlı biyografi kitabının tanıtımı yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan tanıtım etkinliğine, ülkede faaliyet gösteren birçok yabancı dernek ve örgütlerin temsilcileri katıldı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, söz konusu onaylı biyografi kitabının hazırlanma sürecinde yazar Jennifer Vardy’nin büyük emek harcadığına dikkat çekerek Vardy’ye, kitabın yazımı için ilham veren Taner Erginel’e ve tüm bu süreçte yanında olan Avukat Erdem Erginel’e teşekkürlerini sundu.

Kitabın sadece kendi hayatını ve kariyerini değil, aynı zamanda Kıbrıs Türk halkının geçmişini, bu adada eşit statüde var olma mücadelesini ve “adalet haykırışını” da ele aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede yaşayan çok sayıda İngiltere vatandaşına ve İngiltere’de yaşayan çok sayıda Kıbrıs Türkü olduğunu belirterek iki ülke arasında güçlü bağların olmasının yanında İngiltere’nin, 1960 Antlaşması’nda garantör ülke olduğunu hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Tatar, geçenlerde yaptığı İngiltere ziyaretindeki görüşmelerine değinerek orada Kıbrıs sorununa yaklaşımın değişilmesi talebinde bulunduklarını kaydetti. Kıbrıs sorununun,1964’te Makarios ve çevresinin Enosis hedefiyle Kıbrıs Türklerine yaptığı saldırılardan doğduğunu, buna rağmen uluslararası toplumun Makarios hükümetini tek hükümet olarak kabul ettiğini ve Kıbrıs Türklerinin 60 yıl sonrasında bile haksız muameleye maruz bırakıldığını anlattı.

“Arkadaşlarımızdan sesimiz olmalarını istiyoruz”

Kıbrıs Türkü’nün çok uzun yıllar mücadele verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar; “Sanıyorum Jenny kitabın ismini bu nedenle ‘A Cry For Justice’ koydu. Biz burada adalet için haykırıyoruz. Arkadaşlarımızdan sesimiz olmalarını istiyoruz. Çünkü güçlü bir davamız var. Biz bu ülkede eşitlik temelinde var olmaya inanıyoruz” şeklinde konuştu ve uluslararası antlaşmalardaki “egemen eşitlik” ifadesine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte yan yana yaşayan iki devlet siyasetini getirdiklerini ve bunun çağrısını, tüm uluslararası platformlarda yapmaya çalıştıklarını belirterek Rum tarafının federal zemindeki tüm önerilere “hayır” dediğini, bunun son olarak 2004 yılındaki Annan Planı, daha sonra 2017 yılında da Crans-Montana’da görüldüğünü anlattı.
Dönemin eski İngiliz Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın da Kıbrıs Rum tarafının tek taraflı olarak Kıbrıs Cumhuriyeti adı altında kabul edilmesinin adil olmadığını ifade ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, kendilerinin de İngiltere’de yaptığı temaslarda, Kıbrıs’ta olabilecek bir çözümün, iki devlet temelli olabileceğini anlattıklarını aktardı.

 

 

 

 

“60 yılın ardından geriye dönmek imkânsız”

Kıbrıs’ta bir çözümün ve kaynakların ortak kullanımının her iki taraf ve bölge için “kazan-kazan” durumu yaratacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar; “60 yılın ardından geriye dönmek, zamanı geri çekmek imkânsız. Bu nedenle biz sürdürebilirlik, adalet ve diğer tüm pratik nedenlerden ötürü yan yana yaşamayı savunuyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar uzmanların, Kıbrıslı Türkler ve Rumların iş birliği içerisinde çalışmayı başarabilmesi halinde ekonomik anlamda Dubai ve Singapur’dan iyi duruma gelebileceğine dair değerlendirmeleri olduğunu da ifade edip Güney Kıbrıs’a seslenerek daha mantıklı, pratik, adil ve insani yaklaşım çağrısında bulundu.
Yazar Jennifer Vardy ise Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve onun sahip olduğu tüm ilkeleri ve düşünceleri şekillendiren ülkesinin tarihi, kültürü ve coğrafyası hakkında bir kitap yazabilmenin kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade ederek kendisine fırsat verdiği için Cumhurbaşkanı Tatar’a ve kitap yazım sürecindeki desteğinden dolayı Erdem Erginel’e teşekkürlerini sundu.
Vardy; “Eğer bu kitap, Cumhurbaşkanı’nın uluslararası tanınırlık ve Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği hedefinin gerçekleştirilmesi yolunda bir inç bile yardımcı olursa, yerleştiğim ve sunduğu ayrıcalıklardan yararlandığım bu ülkeye hizmette bulunduğuma inanacağım” diye konuştu.

Eski Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel ise Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanı olmasının, Kıbrıs tarihinde bir dönüm noktası olduğunu kaydederek Kıbrıs’ta iki eşit halk olduğunu, bu iki eşit halkın iş birliğiyle hareket etmesinin Kıbrıs’a barışın gelmesini sağlayacağını ifade etti.
Daha önceki tüm çabaların, Rum tarafının “hırsları ve milliyetçiliği” nedeniyle başarılı olmadığı ve barış atmosferinin bozulduğunu söyleyen Erginel, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bu yöndeki çabalarının önemine değindi ve buna ilişkin yazılan kitapların katkı koyacağını dile getirdi. Erginel, yazar Vardy ile Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı bu inançla bir araya getirdiği kaydetti.

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatarin-ingiliz-yazar-jennifer-vardy-tarafindan-kaleme-alinan-10919

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.