Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mardin °C

Cumhurbaşkanı, Uluslararası Aral Gölünü Kurtarma Fonu’nun kurucuları olan Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı

Cumhurbaşkanı, Uluslararası Aral Gölünü Kurtarma Fonu’nun kurucuları olan Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı
REKLAM ALANI
15.09.2023
A+
A-

 

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Cumhurbaşkanı, Uluslararası Aral Gölünü Kurtarma Fonu’nun kurucuları olan Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı

15 Eylül 2023

Tacikistan’a yaptığı çalışma ziyareti sırasında Kassym-Jomart Tokayev, Uluslararası Aral Denizi’ni Kurtarma Fonu’nun kurucuları olan Devlet Başkanları Konseyi toplantısına katıldı.

 

 

 

Konuşmasının başında Devlet Başkanı, Tacik tarafına ve bizzat Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon’a etkinliğin sıcak karşılanması ve mükemmel organizasyonu için şükranlarını sundu ve ayrıca BM Sekreteri Özel Temsilcisi’nin forumuna katılımını da memnuniyetle karşıladı. -General Kakha İmnadze.

Kazakistan lideri, Uluslararası Aral Gölünü Kurtarma Fonu’nun kuruluşunun 30. yıldönümünde düzenlenen yıldönümü zirvesinin sembolik önemini vurguladı.

– IFAS, varlığı boyunca sınıraşan su kaynaklarının ortak kullanımı, Aral Gölü havzasındaki çevresel ve sosyo-ekonomik sorunların çözümü konularında bölgesel işbirliğinin en önemli kurumu haline gelmiştir. Orta Asya’nın güvenliğinin, istikrarının ve sürdürülebilir kalkınmasının sağlanmasında Fonun rolünü abartmak zordur. Ayrıca Başkan, IFAS’ın Orta Asya’nın uluslararası arenadaki öznelliğini gösteren birkaç başarılı bölgesel işbirliği mekanizmasından biri olduğunu söyledi.

 

Devlet başkanı, IFAS’ın organizasyon yapısını ve yasal çerçevesini iyileştirme sürecinin aktif olarak devam ettiği Tacikistan’ın başkanlığını büyük beğeniyle karşıladı.

– Yaklaşık yarım yüzyıldır ilk kez BM Su Konferansı Tacikistan ve Hollanda’nın eşbaşkanlığında New York’ta düzenlendi. Kuşkusuz bu bölgemiz için önemli bir olaydır. BM Genel Kurulunun yüksek kürsüsünden, Orta Asya bölgesinin Aral Gölü’nün geleceğine ilişkin birleşik sesi yoğun bir şekilde duyuldu ve Orta Asya Devletlerinin Ortak Bildirisi sunuldu.” diye vurguladı Kassym-Jomart Tokayev.

Devlet başkanı, toplantı katılımcılarının dikkatini bölgenin karşı karşıya olduğu bir takım zorluklara ve sorunlara çekti.

– Orta Asya’nın güvenliği, küresel iklim değişikliği, yaklaşan su kesintileri ve sulama suyu kıtlığı nedeniyle tehdit altında. Uluslararası uzmanlara göre bölgemizdeki sıcaklıklar dünya ortalamasından çok daha hızlı artıyor. Bu durum Aral Denizi havzasındaki ana su kaynağı olan buzulların alanının azalmasına yol açmaktadır. Hacimleri son 50 yılda %30 azaldı. Başkan, analistlere göre 2050 yılına kadar Orta Asya’daki kuraklıkların yılda GSYİH’nın yüzde 1,3’ü kadar hasara neden olabileceğini ve bunun da yaklaşık 5 milyon iç “iklim” göçmeninin ortaya çıkmasına yol açacağını kaydetti.

 

 

Ayrıca suyun verimsiz kullanımı sorununa da değindi.

– Bölgemizin iki ana nehrinin (Syrderya ve Amu Derya) akışının düzenlenme derecesi son derece yüksektir. Havzalarında toplam hacmi neredeyse 65 kilometreküpe ulaşan 80’den fazla rezervuar inşa edilmiştir. Bu nedenle antropojenik yükün artması, kapsamlı çevre yönetiminin devam etmesi ve çeşitli sosyo-ekolojik sorunların ağırlaşması bekleniyor. Bütün bunlar bölgesel güvenlik açısından ciddi riskler yaratıyor. Kazak atasözü şöyle der: “Su – yrystyn kozi” (“Su refahın kaynağıdır”). Devletlerimizin su politikasını oluştururken suyun sınırlı bir doğal kaynak olduğu ve tüm bölgenin refahının ve sürdürülebilir kalkınmasının doğrudan bağlı olduğu gerçeğinden hareket etmesi gerektiğine inanıyorum. Dijital teknolojilerin kullanıma sunulması yoluyla su tasarrufunu en üst düzeye çıkarma konusu acil bir konudur. Su kaynakları konusundaki işbirliğimizde bu yön ana yön olabilir. Son konuşmamda su konusuna özellikle dikkat çektim. Benim talimatım üzerine Kazakistan’da, bu sektördeki acil sorunlarla yakından ilgilenecek Su Kaynakları ve Sulama Bakanlığı adında ayrı bir departman oluşturuldu” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

 

 

 

Daha sonra Kazakistan lideri Fonun daha da geliştirilmesine yönelik vizyonunu paylaştı. Öncelikle IFAS’ın organizasyon yapısının ve yasal çerçevesinin iyileştirilmesi sürecinin hızla tamamlanması çağrısında bulundu.

– Fon Yönetim Kurulu ve İcra Komitesinin yetki ve sorumlulukları genişletilmelidir. Ayrıca Eyaletlerarası Su Koordinasyon Komisyonunun Eyaletlerarası Su ve Enerji Komisyonuna dönüştürülmesi de öneriliyor. Bu adımlar IFAS’ın etkinliğini artıracaktır. IFAS çalışma organlarının katılımcı ülkeler arasında tek tip dağıtımı ve bunların tüm Orta Asya devletlerinin temsilcileri arasından görevlendirilmesi sorununun çözülmesi gerekmektedir” diye belirtti Devlet Başkanı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, bölgedeki tüm ülkelerin çıkarları dikkate alınarak, Orta Asya’da su ve enerji kaynaklarının etkin kullanımı için uzun vadeli ve sürdürülebilir iş birliğine yönelik mekanizmanın oluşturulması gerektiğini vurguladı. Konuşmada da ifade edildiği gibi Uluslararası Su ve Enerji Konsorsiyumu böyle bir mekanizma işlevi görebilir.

 

 

 

 

 

Bölgede su kullanımında şeffaflığın sağlanması ve Orta Asya ülkeleri arasındaki diyalog ve dostluğun güçlendirilmesi amacıyla Kassym-Jomart Tokayev, muhasebe, izleme, yönetim ve dağıtım için birleşik bir otomatik sistemin uygulamaya konması için bir Çalışma Planı geliştirilmesini önerdi. Aral Gölü havzasındaki su kaynakları.

Bununla birlikte Kazakistan lideri, iklim değişikliğine uyum sağlamak ve sonuçlarını hafifletmek için ortaklaşa etkili önlemler geliştirmeye başlamamıza olanak tanıyacak, iklim sorunlarıyla ilgili Orta Asya ülkeleri için bir Proje Ofisi oluşturma ihtiyacına dikkat çekti.

 

 

 

 

Bişkek’in çalışma organlarının faaliyetlerine katılımını olumlu değerlendiren Kassym-Jomart Tokayev, Kırgız Cumhuriyeti’ne IFAS’a tam katılımı yeniden başlatma çağrısında bulundu.

Sonuç olarak Devlet Başkanı, yalnızca yakın işbirliğinin, karşılıklı yarar sağlayan ortaklığın ve birbirlerinin çıkarlarına saygının bölgemizin istikrarlı kalkınmasını, güvenliğini ve ekonomik olarak kendi kendine yeterliliğini sağlayabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı, IFAS çerçevesinde bir sonraki zirve toplantısının 2026 yılında Kazakistan’da yapılmasını ve bunun BM himayesinde ülkemizin başlattığı Bölgesel İklim Zirvesi ile birleştirmesini önerdi.

 

 

 

 

Toplantıda Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Birinci Başkan Yardımcısı Adylbek Kasymaliev de konuşma yaptı.

Zirvenin ardından aşağıdaki belgeler imzalandı:

1. Uluslararası Aral Denizi’ni Kurtarma Fonu’nun kurucuları Devlet Başkanlarının Duşanbe Açıklaması;

2. Uluslararası Aral Denizi’ni Kurtarma Fonu’nun kurucuları olan devlet başkanlarının kararı: Tacikistan Cumhuriyeti’nin Aral Denizi’ni Kurtarma Uluslararası Fonu’ndaki başkanlığının sonuçları hakkında;

3. Uluslararası Aral Denizi’ni Kurtarma Fonu’nun kurucuları olan devlet başkanlarının kararı: Uluslararası Aral Gölü’nü Kurtarma Fonu’nun organizasyon yapısını ve yasal çerçevesini iyileştirmeye yönelik faaliyetler hakkında;

 

 

 

 

 

 

4. Uluslararası Aral Denizi’ni Kurtarma Fonu’nun kurucuları olan devlet başkanlarının kararı: Uluslararası Aral Gölü’nü Kurtarma Fonu Başkanının seçimi hakkında.

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezident-prinyal-uchastie-v-zasedanii-soveta-glav-gosudarstv-uchrediteley-mezhdunarodnogo-fonda-spaseniya-arala-15831

 

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.